Istuma- ja näyttöpäätetyö

Istuminen on myrkkyä keholle. Nousemalla ylös lisäät energiankulutustasi 13–20 %, kävelemällä jopa 100 %. Pitkäkestoinen istuminen kuormittaa selkää ja voi aiheuttaa selkäkipua.

Istumatyöläisen ergonomiavinkit:

  • Vaihtele työskentelyasentoa päivän aikana.
  • Nouse ylös tuolista mahdollisimman usein. Työtehosi ei kärsi siitä, että välillä ojennat itsesi. Päinvastoin, sillä kun nouset ja liikut, verenkierto vilkastuu ja aivot pelaavat taas paremmin.
  • Säädä työskentelyasento:
    • Säädä työtuoli mitoillesi sopivaksi. Kantapäiden tulee yltää lattiaan (tai jalkatuelle) ja selkänojan tukea selkää.
    • Tue kyynärvarret tuolin käsinojiin tai pöytään 90 ° kulmassa, lähelle vartaloa.
    • Istu tuolin perällä.
    • Tarkista, että pää on vartalon jatkeena (ei kallistuneena taaksepäin, eikä liiaksi eteenpäin).
  • Liiku monipuolisesti vapaa-ajalla.

Tauota istumista puolen tunnin välein. Voit esimerkiksi nousta seisomaan aina puhelimeen vastatessasi.

Toistotyö

Saman liikkeen jatkuva toistuminen voi aiheuttaa erilaisia kipuja ja rasitusvammoja.

Pitkään jatkuva yksipuolinen kuormitus voi aiheuttaa kipuja ja esimerkiksi käsien puutumista. Aiemmin toistotyön ajateltiin lähinnä olevan osa fyysisiä töitä, mutta viime vuosina toistotyö on yleistynyt myös toimistotyössä. Toimiston toistotyössä haasteita ovat usein ranteiden koukistuminen ja käsien kannattelu. Pyri pitämään ranteet suorana ja tukemaan kädet tuolin käsinojiin tai pöytään. Muista rentouttaa hartiat.

Työasennoista huolehtiminen on erityisen tärkeää, kun teet työtä, missä samat työvaiheet toistuvat jatkuvasti. Jos huomaat, että jokin työvaihe kuormittaa sinua haitallisesti, reagoi siihen mahdollisimman nopeasti. Mieti, voisiko homman hoitaa toisella tavalla? Kysy apua työkavereilta, esimieheltä tai työsuojelusta. Pienelläkin muutoksella voit välttyä inhottavalta rasitusvammalta.

Ergonomiaratkaisut eivät koskaan poista kaikkea kuormitusta. Joudut aina käyttämään myös lihaksiasi hyvän työskentelyasennon löytämiseksi.

Tutustu myös

Päivitetty: 5.2.2021

Jaa: