Tupakka

Joka toinen tupakoija kuolee ennenaikaisesti tupakoinnin aiheuttamaan sairauteen. Puolet heistä menettää tupakoinnin vuoksi yli 20 elinvuottaan.

Tupakan aiheuttamiin sairauksiin kuolee Suomessa vuosittain keskimäärin 5000 ihmistä. Esimerkiksi syövistä joka kolmas aiheutuu tupakoinnista.

 

Legendoja, kuten ”Pappani veti norttia askin päivässä ja eli 90-vuotiaaksi” kuulee ja osa niistä voi jopa pitää paikkansa. Tupakointi ei tapa kaikkia, mutta aiheuttaa joka tapauksessa merkittäviä terveyshaittoja jokaiselle tupakoijalle.

 

Usein luullaan, että tupakoinnin haittavaikutukset ilmenevät vasta vanhemmalla iällä, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Tupakkatuotteiden käytöllä on myös välittömästi ilmeneviä haittoja, kuten fyysisen kunnon heikkeneminen, päänsärky ja keskittymisvaikeudet.

 

Tupakointia ylläpitää usein muukin kuin fyysinen riippuvuus, esimerkiksi sosiaalinen tapahtuma (tupakkatauko kaveriporukan kanssa) tai stressin lievitys keino.

Tiesitkö, että tupakkateollisuus käyttää lapsityövoimaa ja testaa tuotteitaan eläimillä? Tupakan viljely, valmistaminen ja käyttäminen tuhoavat myös luontoa.