Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista

Elämässä kaikki ei aina mene putkeen. Pienet murheet ja ajoittainen ahdistuskin kuuluvat normaaliin elämään. Jos kuitenkin tuntuu, että nyt et enää jaksa itse, hae apua!

Hankalat elämäntilanteet saattavat joskus tuntua ylitsepääsemättömiltä. Jos omat keinot selviytyä eivät riitä helpottamaan oloa, huolesta on syytä kertoa jollekin aikuiselle, kuten oppilaitoksen terveydenhoitajalle, psykologille tai kuraattorille.

Lisäksi voit keskustella ongelmistasi netissä tai puhelimitse. Netistä löytyy myös tietoa mielenterveyden häiriöiden oireista ja siitä, milloin tarvitaan ulkopuolista apua, kuten käyntiä lääkärillä tai psykologilla.

Kriisit ja selviytymisen keinot

Elämään kuuluu surua, luopumista ja kriisejä. Niistä voi kuitenkin selviytyä. Äkillinen kriisi voi laueta, kun elämässä tapahtuu jotain uutta ja vaikeasti käsiteltävää, kuten seurustelun loppuminen, muu raskas menetys tai elämänmuutos. Toisinaan kriisi on seurausta useista samanaikaisesti kuormittavista asioista.

Ihmisellä on lukuisia keinoja, joiden avulla vaikeistakin elämänvaiheista voi selviytyä. Omasta fyysisestä kunnosta huolehtiminen on yksi tällainen keino. Se tarkoittaa esimerkiksi säännöllistä liikuntaa, syömistä ja nukkumista. Voit myös koittaa purkaa tunteita puhumalla kavereille tai perheenjäsenille tai tekemällä jotain luovaa – vaikka musisoimalla, maalaamalla, näyttelemällä, tanssimalla tai kirjoittamalla. Toiset taas hakevat lisätietoa, järkeilevät ja jäsentelevät asioita. Joillekin on luontaisinta hakea lohtua henkisyydestä ja uskonnosta, elämän isojen asioiden pohtimisesta ja rauhoittumisesta.

Älä jää huoliesi kanssa yksin!

TIEDÄ LISÄÄ

Kriisistä kohti selviämistä (Suomen Mielenterveys ry)

Kuinka autan itseäni? (Nuorten mielenterveystalo)

Sekaisin-chatissa on mahdollista keskustella mistä tahansa mieltä painavasta asiasta asiantuntijoiden kanssa. 

Päivitetty: 1.7.2022

Jaa: