Lääkkeet ja doping

Yhä useampi kuntoilija päätyy vauhdittamaan kehitystään dopingaineilla. Kuntodoping on yleisintä punttisalilla treenaavien nuorten miesten keskuudessa. Kuntourheilussa dopingaineilla muokataan ulkonäköä ja kasvatetaan voimaa. Tulosten kiihdyttäminen lääkkeillä tai dopingaineilla ei kuitenkaan kannata, sillä aineiden käytöllä on lukuisia terveyshaittoja.

Vaikka dopingin käyttäjien keskuudessa riskejä vähätellään, terveyshaitat ovat todellisia. Testosteronin käyttö johtaa miehillä oman testosteronituotannon loppumiseen, mikä aiheuttaa kivesten surkastumista, impotenssia, hedelmättömyyttä, kaljuuntumista ja rintojen kasvua.  Naisilla ilmeneviä haittavaikutuksia ovat miesmäinen karvoittuminen, äänen madaltuminen, akne ja klitoriksen liikakasvu. Dopingaineet altistavat etenkin lihasjänteiden vammoille. Aineiden käyttöön liittyy usein myös psyykkisiä oireita, kuten masennus, aggressiivisuus, ahdistuneisuus ja mielialavaihtelut.

 

Vakavimmat haittavaikutukset ilmenevät vasta vuosien päästä käytön aloittamisesta. Anabolisten hormonien käytön seurauksena myös sydänlihas kasvaa, ja sydämeen voi muodostua sidekudosta, mikä altistaa rytmihäiriöille ja jopa äkkikuolemalle. Myös riski muille vakaville sairauksille ja kasvaimille kasvaa.

 

Kuntourheilussa lisäravinteiden käyttö on suosittua. Tunnettujen ja luotettavien valmistajien lisäravinteet ovat yleensä turvallisia ja monipuolisen ruokavalion rinnalla ne voivat olla myös hyödyllisiä, joskaan eivät välttämättömiä.  Jos päätät tilata lisäravinteita netistä, ole tarkkana. Silloin, kun jonkin lisäravinteen vaikutukset kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta, ne eivät varmasti pidä paikkaansa. Jotkin lisäravinteet sisältävät kilpaurheilussa kiellettyjä aineita, joten jos kilpailet dopingtestauksen alaisessa lajissa, olet itse vastuussa käyttämiesi lisäravinteiden sisällöstä.

Jopa 90 % netistä tilatuista lääkeaineista on todennäköisesti väärennöksiä. Näiden aineiden todellisesta koostumuksesta ja sivuvaikutuksista ei voi koskaan olla varma