Erityisruokavaliot

Erityisruokavalioissa yhden tai useamman ruoka-aineen käyttöä on rajoitettua. Siksi joidenkin suojaravintoaineiden saanti voi vähentyä. Esimerkiksi keliaakikon pitää huolehtia erityisesti riittävästä kuidun saannista ja kasvisruokailijan proteiinin ja raudan saannista.

Laktoosi-intolerantikon vatsa ei kestä laktoosia, jolloin on parasta käyttää vähälaktoosisia tai laktoosittomia maitotuotteita. Keliakiaa sairastavan suoli tulehtuu ja vatsaa vääntää, jos ruuassa on gluteenia. Kananmunalle allerginen tutkii ruokapakkauksia ja välttää kananmunaa, kananmunan valkuaista, keltuaista ja siitä valmistettua lesitiiniä.

 

Toisilla erityisruokavalion noudattaminen on oma valinta. Esimerkiksi useilla kasvissyöjillä ruokavalion taustalla on eettisiä syitä tai makuperusteita. Myös terveyden tavoittelu on yhä useammin syy erityisruokavalion noudattamiseen.

Erityisruokavalioita on monenlaisia. Toiset joutuvat välttelemään joitain ruokia sairauden tai allergian takia, jotkut omasta tahdostaan.”