Alkoholin riskikäyttö

Ihmisen aivojen kehitys täyteen toimintavalmiuteen kestää noin 20-vuotiaaksi asti. Tästä syystä alkoholin vaikutukset nuoriin ovat aikuisiin verrattuna moninkertaiset. Sukupuoli ja kehonpaino vaikuttavat siihen, millaisesta alkoholimäärästä humaltuu. Alkoholin sietämisessä on myös yksilöllisiä eroja.

Alkoholin käyttö ei ole jokaisen oma asia, sillä sen vaikutukset kohdistuvat myös läheisiin ja muihin ihmisiin. Ovatko läheisesi huolestuneita ryyppäämisestäsi? Joutuvatko kaverisi toistuvasti pitämään sinusta huolta? Runsaalla kännäämisellä on vaikutuksia myös omaan terveyteesi ja hyvinvointiisi, opiskeluun tai työhön, rahankäyttöösi ja tulevaisuuteesi.

 

Asiat eivät ole koskaan niin huonosti, että niitä kannattaisi yrittää ratkaista juomalla. Känni voi hetkellisesti lievittää ahdistuneisuutta ja kohentaa mielialaa, mutta seuraavana päivänä olo on vielä raskaampi.

 

Krapulan korjaaminen tasoittavilla ja usean päivän ryyppyputki ovat varmoja merkkejä siitä, että juominen on sinulle ongelma. Jos et pysty itse vähentämään juomistasi, apua lopettamiseen on saatavilla. Älä epäröi ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan tai kuntasi päihdehuollon palveluihin.

Jos kostean illan jälkeen kärsit toistuvasti morkkiksesta, et muista illan tapahtumia tai joudut selvittelemään sotkujasi, pysähdy pohtimaan alkoholin käyttöäsi.